Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη

Κομίζω νέα


Πέρασαν κιόλας δυο – τρεις μέρες και οι πρώτοι φίλοι, που γνωρίζουν το θέμα ήρθαν αρωγοί στην προσπάθειά μας για ενημέρωση.
Υπάρχουν πολλά κρούσματα Ηπατίτιδας τύπου Α στην Κομοτηνή. Αυτό είναι δεδομένο.
Η ενημέρωση ελλιπής και όσοι προσέτρεξαν να βοηθήσουν αρθρώνουν έναν λόγο καταγγελίας και αφορισμού για την Δημοτική Αρχή της πόλης μας. Μακριά από εμάς οι λογικές αυτές. Η προσπάθειά μας είναι και θα παραμείνει η ενημέρωση και καταγραφή των όσων άλλοι θέλουν, νομίζοντας εντέχνως, να αποσιωπήσουν. Η εποπτεία και η διαχείριση των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Κομοτηνής.
Το έγραψα και παλιά, πλέον πρέπει όλοι μαζί να το φωνάζουμε : Το δημόσιο λειτουργεί και πραγματώνει έργα με την συμφερότερη οικονομικά τιμή και όχι με την ποιοτική αποτίμηση των προσφερόμενων αγαθών ή υπηρεσιών. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ.
Πολύ απλά και κατανοητά. Ο Δήμος Κομοτηνής στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς κάνει έναν διαγωνισμό ή μια ανάθεση έργου σε εταιρεία που μπορεί να απολυμάνει τα 70 σχολεία που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του. Οι προσφορές είναι 2 έως 3 κάθε φορά. Να σημειώσω εδώ πως στην αρχή της σχολικής χρονιάς δεν υπήρχε κρούσμα Ηπατίτιδας στην Κομοτηνή. Στα σχολεία. Γιατί στα στρατόπεδα υπήρχε. Κανένα πρόβλημα, τα στρατόπεδα είναι ώρες μακριά μας, ανεβαίνοντας στην Νυμφαία. Ποτέ κανένας υπεύθυνος δεν κοίταξε τις προσφερόμενες υπηρεσίες για την εργασία αυτή. Όλοι κοιτάνε και ψάχνουν κάτω – κάτω που γράφει ΤΙΜΗ . . . € .
Μόλις λοιπόν οι άρχοντες ανακαλύψουν όλες τις τιμές βάζουν σε λειτουργία το μαθηματικό τους δαιμόνιο και σκεπτόμενοι « το 5 είναι πιο μεγάλο από το 3, το 8,5 είναι πιο μεγάλο από το 3, το 10 είναι πιο μεγάλο από το 3 », καταλήγουν : την δουλειά παίρνει η εταιρεία που πρόσφερε 3.000 €.
Θα έπρεπε και αυτά τα γνωρίζουν καλά όσοι καθημερινά ασχολούνται με κλειστές προσφορές, με αποσφράγιση φακέλων κ.α. να τηρηθούν τουλάχιστον κάποιοι κανόνες δεοντολογίας.
Αν κάνω κάπου λάθος παρακαλώ πολύ να με διορθώσετε.
Θα πρέπει λοιπόν να εξετασθεί εάν η εταιρεία που προσέφερε την χαμηλότερη τιμή υφίσταται ή είναι επιχείρηση σφραγίδα. Εάν υπάρχουν οικονομικοί όροι θα πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς και με φορολογική τάξη. Όπου ζητείται να αναφέρεται η προϋπηρεσία και η δοκιμασμένη εφαρμογή των προτεινόμενων – προσφερόμενων υπηρεσιών, αυτό να γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού.
Ποια λοιπόν η προϋπηρεσία της εταιρείας που φέτος ανέλαβε την απολύμανση των Δημοτικών Σχολείων και των Παιδικών Σταθμών στο Δήμο Κομοτηνής.
Δεν θα δώσω την απάντηση. Οφείλουν άλλοι να απαντήσουν. Όφειλαν να ψάξουν πριν βρεθούν υπόλογοι σε όλη την κοινωνία της Κομοτηνής.
Η οικονομικότερη προσφορά ενδεχομένως να περιλαμβάνει μέσα απαλλαγές και εξαιρέσεις που θα πρέπει να εξετασθούν και αναλόγως να συνυπολογιστούν στην τελική αξιολόγηση.
Σε ποιους χώρους και μόνον αναφερόταν η προσφορά για την φετινή απολύμανση των Σχολείων της πόλης μας. Στις τουαλέτες και μόνον. Σε όλες ή σε μερικές οι άρχοντες μας, δραστηριοποιώντας και πάλι το κοφτερό μυαλουδάκι τους έδωσαν άδεια μη απολύμανση γιατί εκεί, ε ! δεν υπάρχει λόγος για . . . εκεί.
Και τώρα τρέχουμε. ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Οι ειδικοί επιστήμονες που αναλαμβάνουν απολυμάνσεις, μυοκτονίες, απεντομώσεις χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πως οι απολυμάνσεις γίνονται για ψυχολογικούς λόγους. Το αναφέρω και το επισημαίνω διότι στο 3ο Δημοτικό Σχολείο με δεδομένο κρούσμα, αναφέρθηκε με περίσσια υπευθυνότητα. - Οι απολυμάνσεις γίνονται για προληπτικούς και ψυχολογικούς καθαρά λόγους.
Μήπως ένας συνοριοφύλακας πρέπει μόνον να φυλάει τα σύνορα και όχι να έχει γνώμη για το θέμα. Λέω μήπως ;
Μπορεί ο φίλος μου ο Πέτρος, να αναλάβει να απολυμαίνει δημόσιους χώρους με φορολογικά στοιχεία υφιστάμενης εταιρείας, τα στοιχεία της μητέρας του ; ( ο ίδιος δεν μπορεί γιατί είναι δημόσιος υπάλληλος. . . ο Πετράκης )
Μπορεί ο κολλητός μου ο Πασχάλης να γίνει καθηγητής φυσικής αγωγής με το πτυχίο των Τ.Ε.Φ.Α.Α. της ξαδέλφης του της Τούλας ;
Θα επιτρέπαμε ποτέ στην Τούλα να μας ενημερώσει για την Ηπατίτιδα Α ;
Σταματώ εδώ την ‘ψυχολογική’ μου τοποθέτηση. Σίγουρα θα γνωρίζει επακριβώς ο Αναξίμανδρος πως πρέπει να γίνεται η απολύμανση των σχολείων. Και για αυτόν τον λόγο ανέλαβε σε συνεργασία, για να μην πω σε συνέργεια, με τον Δήμο Κομοτηνής για φέτος τον καθαρισμό των Παιδικών και Δημοτικών σχολείων. Ο Δήμος όμως είναι καλυμμένος. Η τιμή ήταν η οικονομικότερη. Άρα και 14 κρούσματα να υπάρχουν - που υπάρχουν - άλλος έχει την ευθύνη. Την βγάλαμε καλά και οικονομικά φέτος.
Κοινωνικά όμως ; ; ; ;
Δεν κάνει σπατάλες ο Δήμος Κομοτηνής, όπως γινόταν τόσα χρόνια.
Τόσα χρόνια κρούσματα Ηπατίτιδας Α στα σχολεία μας δεν υπήρχαν.
Η δημόσια υγεία ή μάλλον καλύτερα η υγεία των παιδιών μας είναι τόσο πολύτιμη που ας κάνετε και σπατάλες. Μην βρεθεί κανείς να μου παραθέσει το αντίθετο γιατί θα είναι Ψεύτης.
Δεν είναι σπατάλη, το να διαχειρίζεσαι ποιοτικά τις προσφορές για το εν λόγω θέμα. Και επειδή το μάθαμε και αυτό « το 10 είναι μεγαλύτερο από το 3 », δεν πήρε τη δουλειά το 10.
Έχουμε και λέμε : 70 σχολεία, εκατοντάδες αίθουσες, δεκάδες τουαλέτες, κιλά φάρμακα, εργατοώρες δουλειάς = 15.000 €
Σε παρακαλώ πολύ μην απαντάς αμέσως εσύ, που δεν σε άγγιξε το θέμα γιατί 6 μήνες πριν έκανες το εμβόλιο προληπτικά. Εδώ θα απαντήσει η κοινωνία. Η ευαισθητοποιημένη. Η ενεργή. Η ενήμερη. Η μάνα.
Αποτελεί κατασπατάληση δημόσιου χρήματος το παραπάνω ποσό όταν διασφαλίζει την ετήσια υγειονομική θέση των παιδιών μας ;
Οι ώρες στα νοσοκομεία, οι άδειες από τις δουλειές τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους που νόσησαν, ο φόβος – αυτός που ο Υπουργός στο 3ο Δημοτικό απαίτησε να μην επικρατήσει, η αγωνία της κάθε μανούλας χριστιανής ή μουσουλμάνας δεν πληρώνεται με όλα τα Ευρώ των ταμείων σας. Κρατήστε την καλή και χρηστή διαχείριση για άλλα προγράμματα. Για εκείνα που τρέχουν 2 μήνες δικηγόροι και συμβουλάτορες για να βρούνε παραθυράκια στους νόμους και επιβάλλετε τον αρεστό σας.
Ο υποβιβασμός του θέματος και η προσπάθεια να φύγουμε σε ένα άλλο πιο ευχάριστο ίσως θέμα, δεν συμβάλλει στην όλη κατάσταση. Αντίθετα εγείρει ερωτηματικά και καταδεικνύει ενοχές.
Δεν μπορεί τα δύο θέματα που απασχόλησαν την Διοίκηση των Παιδικών Σταθμών του Δήμου να ήταν τόσο κοντά και παρόμοια και παρ’ όλα αυτά οι ανακοινώσεις να διαφέρουν εκ διαμέτρου. Το πρώτο, η ανακοίνωση των Παιδικών σταθμών για το κρούσμα ή τα κρούσματα στους σταθμούς και η όλη διαχείριση του θέματος. Όλα καλά, κανένα πρόβλημα και στην λειτουργία τους εντάθηκαν ισχυρά τα μέτρα πρόληψης τυχόν εξάπλωσης του ιού. Το δεύτερο, το πώς νομικά θα δοθεί η άδεια σε πατέρα που αιτήθηκε να απολυμάνει τον σταθμό που πηγαίνει το παιδί του, για να κοιμάται ήσυχος με την γυναικούλα του στο σπίτι τους. Ιδιωτική πρωτοβουλία , ανθρώπινη ανάγκη, κοινωνική επιβολή, παραμερισμός της κρατικής ή δημοτικής ενεργοποίησης. Η μέριμνα από τους διοικούντες δεν πληρώνεται, δεν τιμάται, απλά π α ρ έ χ ε τ α ι ως αγαθό και ως τέτοιο πρέπει οι πολίτες να το απολαμβάνουν.
Ο θεατής των κρίσεων είναι ο χειρότερος κριτής τους.

Ο διαχειριστής των κρίσεων πρέπει να είναι τέλειος.

Υ. Γ. Αν το μόνον που έχεις να πεις είναι ‘ κανείς δεν είναι τέλειος ’, παράτατα. Φύγε, όσο είναι ακόμη νωρίς. Το επαναλαμβάνω, πρέπει να είναι ΤΕΛΕΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: