Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη

Έδωσαν επιδότηση σε εταιρεία που έχει κλείσει!

Καταγγελίες ότι τα χρήματα πάνε σε οκτώ ημετέρους, την ώρα που η ύφεση έχει χτυπήσει την Κομοτηνή.

Το κόστος εργασίας, ύψους 12%, κατέβαλλε ο ΟΑΕΔ- δαπάναις του υπουργείου Οικονομικών- σε μία επιχείρηση που πρόσφατα έκλεισε και σε άλλη μία που κρατά απλήρωτο το προσωπικό της από τον Δεκέμβριο. Ολα αυτά τα ευτράπελα συμβαίνουν στη Ροδόπη και έχουν θορυβήσει την επιχειρηματική κοινότητα του νομού, καθώς η εν λόγω επιδότηση δεν είχε δοθεί για δύο χρόνια- άγνωστο γιατί- ενώ αυτές τις ημέρες η «κάνουλα» άνοιξε μόνο για οκτώ επιχειρήσεις από τις συνολικά 360 που τη δικαιούνται.
Το περιστατικό εξόργισε τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Κ.Λιούρτα, ο οποίος εξέδωσε μια «πύρινη» ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Εδώ και δύο χρόνια ο νομός μας περιμένει το περιβόητο 12%, ένα έσοδο προγραμματισμένο και προϋπολογισμένο. Δυστυχώς για εμάς τα 30 εκατομμύρια ευρώ δεν έρχονται, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και των ντόπιων μισθωμένων παπαγάλων,για να πάρει ανάσα ο πολυπαθής τόπος μας». «Τις τελευταίες ημέρες όμως ήρθαν 1.600.000 ευρώ (από τα 30 εκατομμύρια) που περιμέναμε,και ιδού το παράλογο:Για πρώτη φορά,ύστερα από 20 χρόνια, σπάει το πρωτόκολλο και τα χρήματα πάνε σε οκτώ ημετέρους» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του «Βήματος», μία εκ των οκτώ εταιρειών έχει αναστείλει τη λειτουργία της εδώ και λίγο καιρό, έχοντας μάλιστα απομακρύνει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της, ενώ μία άλλη κρατά ανεξόφλητους τους υπαλλήλους της από τον Δεκέμβριο του 2008.
Η όλη εξέλιξη έχει προκαλέσει αναπάντητα ερωτήματα στην Κομοτηνή, η οποία διανύει μια περίοδο πρωτοφανούς ύφεσης, και παράγοντες της αγοράς κάνουν έκκληση « να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,αφού οδεύει ταχέως για πτώχευση ». Την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο σε δύο εργάσιμες ημέρες απολύθηκαν άλλοι 70 εργαζόμενοι, ενώ στις πρώτες 25 ημέρες του Ιανουαρίου έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 700 άνθρωποι. Συνολικά στη Θράκη από την αρχή του έτους έχουν χαθεί περισσότερες από 1.300 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή υπόμνημα-SΟS κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Θράκης, ζητώντας «την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της Θράκης» .
Δυτικότερα, στη Θεσσαλονίκη, ο επιχειρηματικός λογαριασμός των τριών επιμελητηρίων της πόλης για το 2008 ήταν κάτι παραπάνω από αποθαρρυντικός.
Το 2009 διεγράφησαν 11.000 επιχειρήσεις, ενώ οι διαγραφές σε σχέση με το 2007 διπλασιάστηκαν! Σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης « εκτεθειμένες στους κραδασμούς που προκαλεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση είναι οκτώ στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης,οι οποίες βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται κατά μέσον όροκατά 40% ».
Την ίδια στιγμή, «τρεις στους δέκα επιχειρηματίες προτίθενται να προχωρήσουν σε απολύσεις το επόμενο διάστημα», όπως αναφέρεται στην έρευνα.
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: