Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση - καταπέλτης για το ασφαλιστικό

Μία νέα δημοσκόπηση, η οποία αυτή τη φορά παραγγέλθηκε από τη ΓΣΕΕ, αναδεικνύει την αντίθεση της κοινωνίας έναντι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Πράγματι, ακόμη και το 60,5% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι πρόσκεινται στο κόμμα της ΝΔ και το 78,5% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει την ασφαλιστική της μεταρρύθμιση και να ξεκινήσει ουσιαστικός, αυτή τη φορά, διάλογος επί τη βάσει των αναλογιστικών μελετών.
Η ταυτότητα της δημοσκόπησης
Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία Alco με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων,το διάστημα 17-20 Μαρτίου και συνολικά απήντησαν 1.200 άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση πήρε κάτω από τη βάση στη βαθμολόγησή της από την κοινωνία, με δεδομένο ότι στην ερώτηση «πώς κρίνετε συνολικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό;» ο μέσος όρος της κυβέρνησης αγγίζει το 3,76 (σε κλίμακα από το 1 έως το 10).
Αναφορικά με τα αν είναι λανθασμένα ή όχι τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση,η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα έκρινε ως αρνητικά. Ετσι, το μέτρο της αύξησης τουλάχιστον κατά 5 έτη του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για γυναίκες με ανήλικο παιδί το 82,5% των ερωτηθέντων το θεωρεί λάθος. Επίσης, ως λάθος (σε ποσοστό 85%) οι πολίτες κρίνουν τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ενοποίηση των Ταμείων χωρίς διάλογο και εκπόνηση αναλογιστικών μελετών (67,4%), την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (76%) και τη μείωση 6% κάθε χρόνο στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (65,1%).
Ενίσχυση της χρηματοδότησης
Αναφορικά με τις καλύτερες λύσεις σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης, οι πολίτες προκρίνουν κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία την ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους, συνεπή καταβολή από την πολιτεία των ήδη νομοθετημένων πόρων και μείωση της εισφοροδιαφυγής (89,8%). Αντίθετα, η αύξηση των εισφορών, η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που αποτελεί ουσιαστικά την κυβερνητική πρόταση όπως αυτή αποτυπώθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, συγκεντρώνει μόλις το 5,4% των προτιμήσεων.
Τέλος, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 60,1% πιστεύουν ότι θα υποβαθμιστεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας με την ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ.

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: