Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη

Τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής

Με την αναφορά μου στο Blog μου στις 05/07/2007 σχολίασα, ελάχιστα θα έλεγα, την αύξηση στα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής.
Έρχομαι σήμερα και μετά από την παρέλευση κάποιων ημερών και τον σχολιασμό και από άλλους συμπολίτες μου, να τοποθετηθώ εκ νέου στο όλο θέμα.
Η αύξηση η οποία προτάθηκε στο Δ.Σ. των παιδικών σταθμών ήταν μια θέση, η οποία κινείται μέσα στο κλίμα των ημερών το ότι δηλαδή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή άφησε χρέη σε όλες τις επιχειρήσεις της. Θεώρησαν λοιπόν οι κύριοι και οι κυρίες που από την αρχή του έτους ανέλαβαν την διοίκηση του Δήμου πως ήταν επιβεβλημένη μια τέτοια αύξηση. Αυτό αποτελεί εικασία προσωπική μου και μάλιστα μετριοπαθής, γιατί ο οιοσδήποτε θα μπορούσε να τοποθετήσει την πρόταση για αύξηση στο δικό του κοινωνικοοικονομικό τρόπο σκέψη και να επιδοκιμάσει ή αποδοκιμάσει την προς εισήγηση πρόταση. Αυθαίρετα και ενδεχομένως λάθος.
Η μόνη αρμόδια αρχή για να τοποθετηθεί επί του θέματος και να γνωστοποιήσει σε γονείς και κηδεμόνες την προς συζήτηση και προς ψήφιση άποψή της ήταν η Διοίκηση των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κομοτηνής. Δεν θα έλεγα ο Δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος δημοτικός παράγοντας γιατί οι Σταθμοί και δομή έχουν και έχουν αποδείξει κατά το παρελθόν πως λειτουργούν με την ευλάβεια που το έργο τους επιβάλει να φέρουν.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Δεν τέθηκε το θέμα ποτέ σε δημόσιο διάλογο. Δεν συζητήθηκε με κανέναν φορέα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα. Ούτε καν, δολίως, δεν γράφτηκε κάπου, για να μετρήσουν οι υποστηρικτές του αντιδράσεις.
Το θέμα της αύξησης των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής έφτασε κατ’ ευθείαν στο Δ.Σ. και υπαρχούσης της απαραίτητης πλειοψηφίας - πέρασε. Υποτυπωδώς δεν κρατήθηκαν κάποια προσχήματα, γνωστοποιώντας την πρόθεση έστω της νέας Δημοτικής αρχής για αύξηση, κατά την περίοδο των εγγραφών ή επανεγγραφών των νηπίων από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.
Η πλειοψηφία των δημοτών έχει επιλέξει για την τετραετία που διανύουμε την παράταξη της Σύγχρονης Πόλης του κ. Δημήτρη Κοτσάκη να διοικήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Δήμο Κομοτηνής. Οι αποφάσεις λοιπόν και οι πράξεις προέρχονται από την Διοίκηση του Δήμου όπου μέσω συλλογικών οργάνων και πλειοψηφικών αποφάσεων διαχειρίζεται τα του Δήμου.
Η αντίδραση μου, την οποία και στο παρελθόν έχω εκφράσει, έγκειται στην στάση όλων εκείνων που θίγονται ή γενικότερα διαφωνούν με τις όποιες αποφάσεις προτείνει η Δημοτική Αρχή. Στην περίπτωση δε των παιδικών σταθμών δεν μιλάμε για αντίδραση ή αντιμετώπιση της πρότασης με επιχειρήματα και αντιπροτάσεις. Ουσιαστικά το θέμα από όλους αυτούς που ήθελα ή εάν θέλετε όφειλαν να αντιδράσουν δεν ανακινήθηκε ποτέ. Μα ποτέ.
Δημοτικοί Σύμβουλοι ένθεν και ένθεν των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου χαμηλοφώνως τοποθετήθηκαν και διαχώρισαν την θέση τους. Σύλλογοι και ομάδες πολιτών αντέτειναν επιστολές διαμαρτυρίας και φωνές αγωνίας.
Ουσιαστικά το θέμα δεν ανακινήθηκε ποτέ. Οι θεσμικοί φορείς, αυτοί που νομοθετικά και ουσιαστικά επιτελούν έργο ελέγχου την ομάδας διοίκησης του Δήμου δεν ίδρωσαν καθόλου. Ναι, φυσικά καταψήφισαν την πρόταση. Αρκεί όμως αυτό. Σίγουρα όχι. Προτάθηκε από όλους αυτούς που αντιδρούν και έχουν παράλληλα θέση να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στο Δ.Σ. των παιδικών σταθμών ; Τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των Δ.Σ. των επιχειρήσεων του Δήμου είναι στην διάθεση των συμβούλων μέρες πριν ορισθεί ακόμη η ημερομηνία του Δημοτικού Συμβουλίου ή του Δ.Σ.
Ποιοι είναι εκείνοι οι φορείς, οι αρχές, οι πολίτες που αντιδρούν, που θίγονται, που δεν συμφωνούν τελικά με την απόφαση αυτή, που ζήτησαν να συναντηθούν με την Πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών, με τον Δήμαρχο, με την παράταξη που δεν τους υποσχέθηκε κάτι τέτοιο προεκλογικά. Δεν διαπίστωσα προσωπικά τέτοιου είδους κινητικότητα. Το μόνο που διέκρινα και μάλιστα ευκρινώς ήταν μια μετατόπιση ευθυνών από τον τακτικό στον αναπληρωματικό, μια επιπολαιότητα δεν μπορώ εγώ -
σκοτώστε τον αδελφό μου, μια ευθυνοφοβία να μην πω για να μην κατηγορηθώ. Διέκρινα στρογγυλά λόγια, κομψές ατάκες φιλολαϊκές, όμορφες φατσούλες να χαμογελούν μα όμως να μην πράττουν.
Το καλοκαιράκι τελειώνει, οι μέρες που οι παιδικοί σταθμοί θα ξανανοίξουν και θα μας ζητήσουν όλους μας αυξημένα τροφεία έρχονται. Τα δικά μου παιδιά μεγάλωσαν, πέρασαν στην « δωρεάν » παιδεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν με ενδιαφέρει το θέμα. Είναι τα παιδιά της αδελφής μου, των φίλων μου κ.ο.κ. Ο ενεργός πολίτης νοιάζεται για το καθετί που συμβαίνει στην πόλη του, στο νομό του, στην χώρα που ζει και αναπτύσσεται.
Ας μαζέψουμε λοιπόν πρώτα απ’ όλα κουράγιο, κατόπιν επιχειρήματα, μετά πρέπει να είμαστε πολλοί και να το παλέψουμε και πάλι από την αρχή. Εάν υπάρχει διάθεση και θέληση μπορούμε όλοι όσοι θεωρούμε πως μπορούμε να είμαστε ενεργοί πολίτες να καθίσουμε κάτω όλοι μαζί και να βρούμε λύσεις. Όλοι μαζί. Όχι ο καθένας μόνος του για να παίρνει και την ανάλογη αίγλη, ούτε διαμοιρασμένοι και άρα σίγουρα χαμένοι. Θέλω να πιστεύω ακόμη, ρομαντικά ίσως, πως η δύναμη των πολλών συνεπικουρούμενη από τα δυνατά και αληθινά επιχειρήματα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Να ανατρέψουν πολιτικές. Να διαμορφώσουν πρωτοπόρες καταστάσεις.


''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Δεν υπάρχουν σχόλια: