Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη

Εκπτώσεις από σήμερα στην αγορά

«Εκπτώσεις» από σήμερα και όχι από τις 15 Ιουλίου.


Αιφνιδίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ερήμην των μικρομεσαίων εμπόρων με τροπολογία επιτρέπει τη διενέργεια προσφορών 30 μέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.



Έτσι, αν και οι θερινές εκπτώσεις επρόκειτο να αρχίσουν κανονικά στις 15 Ιουλίου ουσιαστικά ξεκινούν από σήμερα. Πάντως, οι μικροί επιχειρηματίες, αν και διερωτώνται εκφράζοντας την αντίθεσή τους «πως είναι δυνατόν μία επιχείρηση να κάνει τρεις μήνες συνεχόμενους εκπτώσεις» δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν προσφορές. Οι μεγάλοι της αγοράς ούτως ή άλλως είχαν αρχίσει τα 10ήμερα προσφορών και τώρα ανενόχλητα θα συνεχίσουν.



Ξαφνικά στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος και κατόπιν σχετικής έγκρισης που έδωσε ο προϊστάμενός του υπουργός Κ. Χατζηδάκης με τη μέθοδο της «νομοτεχνικής προσθήκης» - κάτι σαν τροπολογία- ήρε την απαγόρευση της διενέργειας προσφορών 30 μέρες πριν την έναρξη των τακτικών εκπτώσεων. Θεσμικό πλαίσιο το οποίο είχαν καταρτίσει οι προκάτοχοί τους Δ. Σιούφας και Γ. Παπαθανασίου μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με το σύνολο του εμπορικού κόσμου και έχοντας αποσπάσει τη συναίνεσή του.



Ο κ. Βλάχος αιτιολογώντας τη διαγραφή της λέξης «προσφορές» από την διάταξη «απαγορεύονται 30 μέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων οι προεκπτώσεις» υποστήριξε ότι το έκανε για «να τονωθεί η αγορά». Κύκλοι του υφυπουργού σημείωναν ότι «ήδη εμπορικές αλυσίδες ξεκίνησαν και κάνουν προωθητικές ενέργειες και προσφορές έστω και αν αυτές απαγορεύονται. Θα ήταν παράλογο να... γράφουμε παραβάσεις για μειώσεις τιμών...». Επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιεί και ο ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) επικροτώντας για την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.



Την πλήρη αντίθεσή τους εκφράζουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά. Μάλιστα εκπρόσωποί τους διερωτώνται: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Προστατεύεται πράγματι ο καταναλωτής; Απολαμβάνει πραγματικά μειωμένες τιμές, όταν μία επιχείρηση επί τρεις μήνες θα κάνει εκπτώσεις; Είναι εφικτό αυτό;» Επίσης καυτηριάζουν: «Για δεύτερη φορά αιφνιδιάζονται οι έμποροι. Η πρώτη ήταν με τις ρυθμίσεις για τα παζάρια και τα πανηγύρια και η δεύτερη τώρα με τη νομιμοποίηση των παράνομων προσφορών. Πως είναι δυνατόν να γίνονται αληθινές εκπτώσεις; Δηλαδή, στις 15 Ιουλίου οι επιχειρήσεις θα κάνουν εκπτώσεις έχοντας υπολογίσει τις μειώσεις στις λεγόμενες αρχικές τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται τώρα με τις προσφορές; Δηλαδή, θα γίνουν μειώσεις στις μειώσεις; Αυτό είναι ανέφικτο και δεν αποδεχόμαστε τη ρύθμιση».

Πηγή : Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: