Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η βασιλόπιτα καθιερώθηκε σαν έθιμο στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, που εορτάζεται την πρώτη μέρα του χρόνου, εξ αιτίας του ακόλουθου περιστατικού:
Κάποια χρονιά, που ο Αγιος ήταν Επίσκοπος Καπαδοκίας, η γη δεν κάρπισε .Ο κόσμος πεινούσε. Ο σκληρός όμως Επαρχος Ελβίνιος ζητούσε οπωσδήποτε του φόρους , και απειλούσε με επιδρομή και λεηλασία την Καισσάρεια. Τότε ο Αγιος έκανε έκκληση, να προσφέρει ο κάθε νοικοκύρης από κάποιο χρυσαφικό, μήπως και τον δελεάσουν και σώσουν την πόλη και τη ζωή τους. Πράγματι μαζεύτηκε έτσι ένας ολόκληρος θησαυρός.
Εσπευσε ο Αγιος να προϋπαντήσει τον σκληρό Επαρχο και του εξιστόρησε το δράμα των ανθρώπων. Με τη γλύκα του λόγου του , καταλάγιασε τόσο το θυμό του, ώστε χαρίζοντας τους φόρους, παρακάλεσε τον Ποιμενάρχη να επιστρέψει τον θησαυρό στο ποίμνιό του.
Ομως τι ανήκε στον καθένα; Πώς θα επέστρεφε τα χιλιάδες χρυσαφικά ο Αγιος ; Και τότε του ήρθε μια ωραία ιδέα. Ο κόσμος πεινούσε. Εδωσε λοιπόν εντολή και ετοιμάστηκαν τόσοι εορτάσιμοι άρτοι, όσες και οι οικογένειες, όσα και τα προσφερθέντα τιμαλφή . Σε κάθε άρτον τοποθετήθηκε και από ένα χρυσό αντικείμενο και η χάρη του Θεού να καθορίσει τί θα τύχαινε στον κάθε οικογενειάρχη. Από τότε καθιερώθηκε σαν έθιμο η πρωτοχονιάτικη βασιλόπιτα με το «φλουρί», για τον τυχερό του χρόνου.


ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ
ΜΠΟΥΚΙΕΣ - CATERING
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ


Πιστοί στην παράδοση των 12 χρόνων,
οπότε και καθιερώσαμε την Βασιλόπιτα με μια χρυσή λίρα,
σας δίνεται και φέτος η δυνατότητα να επιλέξετε την
Πρωτοχρονιάτική σας Βασιλόπιτα από τα καταστήματά μας
και που ξέρετε ίσως να είστε για το 2008 εσείς
ο τυχερός ή τυχερή της χρονιάς.

300 ΤΥΧΕΡΟΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟ ΓΟΥΡΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ένα συμβολικό δωράκι για το καλό του νέου έτους

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, που τόσα χρόνια μας εμπιστεύεστε.

Η επιλογή είναι δική σας.
Δική μας είναι η μέριμνα ώστε η παραδοσιακή Βασιλόπιτα
να αποτελέσει και φέτος μια ποιοτική και εύγευστη απόλαυση.

Μπουκιές - Catering


1. Συντ. Κρητών 21 - 2531023156
2. Ιωαννίνων & Παλαιολόγου Γωνία - 2531026141


ΚΟΜΟΤΗΝΗ
**************

Δεν υπάρχουν σχόλια: