Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη

Καταναλωτικά δάνεια από τα σουπερμάρκετ

Δάνεια από το ράφι του σουπερμάρκετ μπορούν να παίρνουν πλέον οι Ελληνες καταναλωτές.
Εκτός από τρόφιμα, απορρυπαντικά και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα σπίτι, οι καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν από τα σουπερμάρκετ και... καταναλωτικά δάνεια.
Η αρχή γίνεται από τον όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος και την Emporiki Credicom με τη δημιουργία της Carrefour Credit, η οποία θα προσφέρει κάρτες και καταναλωτικά δάνεια με υποβολή αίτησης μέσα στο σουπερμάρκετ και άμεση έγκριση, ενώ στο μέλλον θα διατίθενται και στεγαστικά δάνεια. Ο στόχος του σχήματος, που δημιούργησαν οι δύο όμιλοι, είναι να συγκεντρώσει υπόλοιπα ύψους 1 δισ. ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια.
Πρόκειται για πρακτική συχνή στην Ευρώπη, άλλωστε η Carrefour με την Credit Agricole, θυγατρική της Emporiki, έχουν τέτοιες κοινοπραξίες σε Ιταλία και Πολωνία ενώ η «ελληνική» σύμπραξή τους θα μεταφερθεί στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Η διάθεση των τραπεζικών προϊόντων θα γίνεται μέσα στα σουπερμάρκετ της αλυσίδας - Carrefour, Champion Μαρινόπουλος και 5` Μαρινόπουλος - σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και από εκπαιδευμένο προσωπικό ενώ τα προιόντα περιλαμβάνουν πιστωτική κάρτα, καταναλωτικά δάνεια ακόμη και στεγαστικά δάνεια.
Η διαφορά από παρόμοιες συνεργασίες αλυσίδων λιανικής και τραπεζών είναι ότι η κοινή εταιρεία πιστώσεων, η Carrefour Credit, θα πωλεί και θα διαχειρίζεται η ίδια τα τραπεζικά προϊόντα, ενώ ως σήμερα οι εταιρείες λιανεμπορίου, για παράδειγμα ηλεκτρικών ειδών, «παραπέμπουν» στις τράπεζες τον πελάτη τους για την αγορά των δικών τους προϊόντων. Διαδεδομένο μοντέλο συνεργασίας είναι επίσης η έκδοση co branded καρτών, τα οποία συνοδεύονται από προγράμματα ανταμοιβής των πελατών.
Είναι ενδεικτικό ότι ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και έχουν μικρή παρουσία στην ελληνική αγορά, επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν με θυγατρικές τους στη χρηματοδότηση ιδιωτών μέσω δικτύων λιανικής.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις που αφορούν την ενιαία αγορά πληρωμών στην ευρωζώνη ανοίγει το δρόμο στις ίδιες τις επιχειρήσεις να εκδίδουν κάρτες πληρωμών χωρίς την μεσολάβηση των τραπεζών, κάτι που θα μπορούν να κάνουν για παράδειγμα σουπερμάρκετ ή εταιρείες πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: