Προσωπικό ιστολόγιο ( blog ) του Μιχάλη Βεζυριαννίδη
ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ …. Δ Ε Ν …. ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Νομού Ροδόπης, φέτος δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από το Δήμο Κομοτηνής έτσι ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα παιδιών, που οι γονείς τους είναι μέλη του Επιμελητηρίου και να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Πανδρόσου.
Διευκρινίζω πως το θέμα αφορά το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο έχει 5.500 μέλη, συμμετέχει ως φορέας στην λήψη σημαντικών αποφάσεων τοπικών και όχι μόνο θεμάτων και εν τέλει αποτελεί την μεγαλύτερη οργανωμένη οικογένεια του Νομού μας.
Εδώ και δύο χρόνια, τα περασμένα, με την ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ στο τιμόνι του Δήμου, είχε βρεθεί μια φόρμουλα επικοινωνίας και ανταποδοτικότητας σε ότι αφορά τις παροχές του μητροπολιτικού Δήμου του Νομού μας, στα μέλη του Επιμελητηρίου. Σε ότι αφορά την κατασκήνωση της Πανδρόσου, η προηγούμενη δημοτική αρχή, δηλαδή και ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Βαβατσικλής αλλά και ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Ν.Α. κ. Κυριάκος Ταξιλδάρης σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, τον κ. Κωνσταντίνο Λιούρτα, δέσμευσαν μια περίοδο της καλοκαιρινής περιόδου για τα παιδιά των μελών του. Η δέσμευση ήταν συγκεκριμένη και ικανοποιούσε και τους δύο εμπλεκόμενους φορείς μιας και οι γονείς-μέλη- πλήρωναν ένα συμβολικό αντίτιμο για την φιλοξενία των παιδιών τους στην κατασκήνωση περί τα 60 € , αλλά και ο Δήμος κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα και μόνο.

Να έρθουμε και στο σήμερα για να δούμε πως διαμορφώνονται τα πράγματα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επικαλούμενος τα προηγούμενα χρόνια ζήτησε προφορικά από τον σημερινό Δήμαρχο κ .Δημήτρη Κοτσάκη να υλοποιήσουν και πάλι το ίδιο πρόγραμμα, αφού πρώτα ο Δήμαρχος ελέγξει την αρτιότητα της πρότασης και την οικονομική της υπόσταση. Δεν προέκυψε τίποτα το χειροπιαστό. Απόλυτη ησυχία.
Η για πολλοστή φορά έκλυση του κ. Λιούρτα στον Δήμαρχο Κομοτηνής έφερε ως αποτέλεσμα την λακωνική πλην ευθεία απάντηση του τελευταίου. Υπεύθυνος για την κατασκήνωση είναι ο Δ.Ο.Ν.Α. Έπρεπε λοιπόν να απευθυνθεί το Επιμελητήριο στον Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού κ. Μιχελή και μάλιστα θεώρησε σκόπιμο και χρήσιμο να το κάνει αυτό εγγράφως.

Η απάντηση ήταν καταπέλτης. Μια απάντηση, απαξίωση, προς τον φορέα αλλά και προς τα μέλη που εκπροσωπεί πάνω απ’ όλα.

Υπήρξε προφορικά και μια άστοχη έκφραση του κ Μιχελή, που αν και μπορεί να κατηγορηθώ πως την δημοσιοποιώ ενώ ήταν off the record, θα την αναφέρω. Εξάλλου δεν την άκουσε μόνο ένας, δύο, τρεις….. άνθρωποι αλλά πολλοί και έτσι δεν θα το διακινδύνευε ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Ν.Α. να την αρνηθεί. Ανέφερε λοιπόν πως δεν μπορείτε εσείς οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι να τύχετε ιδιαίτερης μεταχείρισης από το Δήμο για τα παιδιά σας. ( ποιους εννοούσε ο ποιητής ;;;;;;; )

Η επίσημη απάντηση – επιστολή – του Δ.Ο.Ν.Α. προς το Επιμελητήριο είχε ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, διατυπωμένα πιο κομψά και πιο παραστατικά. Έλεγε λοιπόν πως δεν μπορεί να γίνονται διακρίσεις και πως αν κάποιο μέλος του Επιμελητηρίου είχε όντως πρόβλημα οικονομικό για τα 180 €, που στοιχίζει η κατασκήνωση για 10 μέρες στα παιδιά των δημοτών της πόλης μας, θα μπορούσε να απευθυνθεί στην ανάλογη υπηρεσία του Δήμου και να διευθετηθεί το πρόβλημά του.
Η ουσία δηλαδή και πάλι είναι ίδια.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΕΤΟΣ Δ Ε Ν ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ.

Υπάρχει και μια ακόμη λεπτομέρεια την οποία θα την αναφέρω για την αρτιότητα των γραφομένων μου, άσχετα από το αν πρέπει ή όχι.
Λεπτομέρεια για όλους εμάς δηλαδή. Μην φανταστείτε τίποτα το παράλογο και αντιδεοντολογικό από την μεριά της διοίκησης του Δήμου μας. Προς Θεού. Όλα τα παραπάνω έλαβαν χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε. Και η επιστολή του Επιμελητηρίου και η απάντηση από το Δ.Ο.Ν.Α. ( προφορική και γραπτή ). Ο Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Κομοτηνής συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007 για να πάρει απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.
΄΄΄΄ Είπαμε λεπτομέρειες. ΄΄΄΄΄΄

Τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι πολλά και μάλιστα ηχηρά.
Μια πρώτη αποτίμηση με οικονομικούς όρους, τέτοιους δηλαδή που ξέρουν καλά οι Επαγγελματίες και οι Βιοτέχνες του μεροκάματου και της βιοπάλης, είναι αποστομωτική και βασισμένη στην αρχή της ανταποδοτικότητας.
Ο Δήμος Κομοτηνής εισπράττει ετησίως από τους καταστηματάρχες που υπόκεινται σε φορολογία 2% ( ταβέρνες, εστιατόρια, τραπέζια σε μαγαζιά εν γένει ) κάποια εκατομμύρια. Ποιο λοιπόν το δυσβάσταχτο κόστος της φιλοξενίας των παιδιών, των γονέων, που καθημερινά μοχθούν για τις οικογενειακές τους ανάγκες αλλά και τις ανάγκες της φορολογίας του Δήμου τους. Δεν βλέπω κάπου αλλού την ανταποδοτικότητα να κυριαρχεί. Ας είναι λοιπόν ένας τρόπος αυτός ή και αυτός.


Κλείνοντας θα ήθελα να επιδοκιμάσω την στάση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Κοτσάκη γιατί ως άλλος Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, απέφυγε την κάθε κακοτοπιά, το κάθε στραβοπάτημα και άφησε άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, παραμένοντας άσπιλος και αμόλυντος στη γυάλα, του όλα πάνε καλά, Δημάρχου.


<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

Δεν υπάρχουν σχόλια: